/CAT /ESP /ENG

The Glass Apprentice  és el projecte del jove artesà, artista del vidre bufat  i dissenyador, Pròsper Riba Vilardell.  Hi va somiar en els magnífics boscos de Bohèmia quan estava immers en un intens procés d’aprenentatge. Des d’aquesta marca crea, produeix i comercialitza les seves obres, col·labora amb diverses firmes i professionals del disseny i dissemina entre estudiants, el seu saber. L’equip de The Glass Apprentice està format per Pròsper Riba Vilardell i la portuguesa Telma Araújo, la seva assistent i orfebre. 

Pròsper per via paterna prové d’una nissaga d’artistes catalans que s’ha dedicat durant generacions a l’escultura, la literatura,  la música o la orfebreria, alguns dels quals han deixat empremta en les seves respectives generacions. La seva mare, directora d’escena, li va regalar el nom del protagonista de The Tempest de Shakespeare.     

Es formà al Col·legi Alemany de Barcelona i més tard, a l’Escola Massana en disseny. Fou allí on va descobrir el vidre bufat, iniciant un periple d’aprenentatge per diverses escoles i tallers:  Estats Units  (Penland School of Craft),  Bèlgica (Provincial Archeological Museum), Suïssa (Glassworks Matteo Gonet), Austria (Glashütte Comploj) i  França (JMW_Studio i Fluïd); i de forma molt especial, a la Glasfachshule Zwiesel i a Bild-Werk (Alemanya), bressol del Studio Glass Mouvement. A l’adquisició d’aquesta formació, s’hi ha de sumar la seva investigació sobre el domini i transformació  de l’esfericitat del vidre bufat, la seva expressivitat escultòrica, les aparences del vidre com a material, la geometria i la simbiosi llum-forma-color, treballs que ha mostrat en exposicions col·lectives nacionals i internacionals.

L’elecció de The Glass Apprentice no és casual, si es té en compte que l’art del vidre és una tècnica ancestral  i el seu aprenentatge ha estat considerat fins fa pocs anys com un procés iniciàtic. De fet, amb aquest aquest nom, Pròsper vol expressar que l’experimentació i l’aprenentatge conformen el nucli de la seva filosofia i del seu obrar, i que en la seva acció es donen la mà la disciplina artesana del nord d’Europa i l’esperit lúdic i explorador mediterrani.

La pandèmia el va dur de retorn a Barcelona i des d’allí va establir diversos vincles i pactes professionals amb Taller del Museu del Vidre de Vimbodí i Poblet (Tarragona), i amb la Real Fàbrica de la Granja (Segovia), per tal de poder tirar endavant el seu projecte. 

Actualment, té taller a Barcelona al barri de Sant Martí.   

Pròsper Riba Vilardell ha rebut recentment el Premi Nacional de Artesania Emprèn de la Generalitat de Catalunya. També fou seleccionat a Best of España 2023 per la revista AD, junt amb 23 talents més.